Ziua Națională a Lecturii

În data de 15 februarie, România sărbătorește Ziua Națională a Lecturii, prilej cu care Inspectoratul Școlar Județean Tulcea se alătură inițiativei care are ca scop promovarea și încurajarea lecturii ca obicei cotidian.

Unitățile de învățământ din județul Tulcea continuă implementarea programului național “Citește-mi 100 de povești!” pentru a încuraja lectura în școli, grădinițe, familie și a asigura accesul la carte de calitate pentru toți copiii, promovarea apetitului pentru cunoaștere și obiceiul de a citi în fiecare zi. Programul inițiat de Asociația OvidiuRo este implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Ministerul Culturii.

În acest context se organizează, în școlile și grădinițele din județ și municipiu, ateliere de lectură la care sunt invitați să citească preșcolarilor și elevilor reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Tulcea și ai comunității locale.

Preasfințitul Părinte VISARION, Episcopul Tulcii, a împărtășit un cuvânt de învățătură preșcolarilor de la Grădinița cu program prelungit nr. 3 Tulcea, transmițându-le celor mici dragostea și respectul față de carte și educație.

D-nul Alexandru Dan MUNTEANU, Prefectul Județului Tulcea a fost prezent la Școala Gimnazială Dorobanțu, patronând activitățile desfășurate cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. D-na Corina-Geanina TERCI, Subprefect al Județului Tulcea a fost invitatul de onoare al atelierului de lectură desfășurat la Grădinița cu program prelungit nr. 18 Tulcea. D-nul Timur MEMET, Subprefect al Județului Tulcea, a vizitat atelierul de lectură al Grădiniței cu program prelungit nr. 17 Tulcea unde a intrat în lumea poveștilor citind alături de micuți. Tot din partea instituției prefecturii, d-na Anica MADAR a participat la Atelierul de lectură al Grădiniței cu program prelungit „Sf. Nichita Romanul” Tulcea, inspirând și motivând copiii pentru a-și face din carte un prieten drag.

D-nul George ȘINGHI, Viceprimar al Municipiului Tulcea, a citit povești copiilor la Atelierul de lectură al Grădiniței cu program prelungit nr. 3 Tulcea.

La Grădinița ,,Dumbrava Minunată” Tulcea a fost prezent d-nul Mihai HULENI, Vicepreședinte al Consiliului Județean Tulcea unde prin lecturarea poveștii s-a creat o atmosferă de basm.

Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a fost reprezentat la atelierele de lectură prin d-na Viorica PAVEL, Inspector Școlar General care a onorat invitația Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea, d-na Mioara RANCIU, Inspector Școlar General Adjunct a participat la atelierul Școlii Gimnaziale „Constantin Găvenea” Tulcea iar d-nul Constantin COCA, Inspector Școlar General Adjunct promovează lectura la Școala Gimnazială „Nifon Bălășescu” Tulcea. Totodată, la ateliere au participat inspectorii școlari pentru învățământul preșcolar și primar, d-nele Daniela Delia PORFIRIU și Virginia PANAIT, la invitația Grădiniței cu program normal Mihail Kogălniceanu și a Școlii Gimnaziale „Ioan Nenițescu” Tulcea.

Activitățile de promovare a lecturii organizate de Inspectoratul Școlar Județean Tulcea au fost deosebit de apreciate de beneficiarii direcți și indirecți ai educației, au avut un mare impact emoțional, au deschis minți, au inspirat creativitatea și imaginația celor ce s-au bucurat de ele!

Inspectoratul Școlar Județean Tulcea mulțumește tuturor personalităților care au susținut dezideratul nobil de a deschide cartea alături de copii și vine în întâmpinarea tuturor copiilor tulceni prin organizarea unor viitoare astfel de activități!

„O copilărie fără cărți? Asta nu e copilărie. E ca și cum nu ești lăsat să intri într-un loc fermecat unde poți găsi cea mai rară bucurie.”- Astrid Lindgren (scriitoare suedeză de literatură pentru copii).

(Text preluat de pe pagina de Facebook a Inspectoratului Școlar General Tulcea
https://www.facebook.com/isjtulcea)


Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, dna Inspector Școlar General Viorica Pavel ne-a făcut o mare mare SURPRIZĂ!!! A fost alături de elevii clasei I ai Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea, clasa dnei învățător Aurora Cerasela Cărare.
Dna Inspector a creat astăzi MAGIA LECTURII, a avut bucuria de a le citi povești elevilor iar ei au savurat fiecare minut, fiecare secundă.
Cu acest prilej Dnei Inspector Școlar General Viorica Pavel îi mulțumim. Îi mulțumim pentru generațiile frumoase călăuzite, pentru porțile deschise către un posibil viitor. Elevii noștri nu vor uita niciodată primul dascăl! Vă mulțumim pentru că astăzi ne-ați oferit o zi fericită a lecturii!

„Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța.” – Fernando Savater (eseist și filozof spaniol contemporan)


Alte inițiative:

Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea: Astăzi am retrăit bucuria de a lucra cu cei mici, însă de data aceasta cu emoții noi.

Am petrecut dimineața alături de preșcolarii de la Școala Profesională „Danubius” Tulcea și am citit împreună povestea ursului panda și a celorlalți prieteni necuvântători ai săi. 🐼🐧🦅

Copiii au fost încântători, receptivi și dornici de cunoaștere.

Educația timpurie de calitate este absolut necesară pentru o schimbare în bine și de durată. Atunci când citim, explorăm o lume necunoscută și trăim experiențe inedite, la care altfel poate nu am avea acces, pentru că nu doar primim răspunsuri, ci suntem provocați să punem întrebări, să interogăm atât realitatea exterioară, cât și pe noi înșine.

Activitatea de astăzi a fost un bun prilej de a pune în lumină importanța lecturii și a alfabetizării funcționale.

La inițiativa Asociația OvidiuRO, alături de părinți, profesori, conducerea școlii și Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, am discutat de ce e important să formăm obiceiuri de lectură împreună cu cei mici, încă de la grădiniță.

Este datoria fiecăruia dintre noi, la nivel individual și colectiv deopotrivă, să ne unim pentru a schimba peisajul educațional al comunităților din care facem parte.
(https://www.facebook.com/stefan.ilie.tulcea)

 
Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *