Maria-Ionela Gheba a debutat pe scena filarmonicii din Pitești
Violonista Gheba Maria-Ionela, elevă în clasa XI-a, la Liceul de Arte „George Georgescu” Tulcea, este premiantă la multe concursuri naționale și internaționale de prestigiu. Printre cele mai mari realizări ale acesteia se numără: Marele Premiu al Concursului „Lumina Artei” Oradea – 2024; Marele Premiu al Concursului „Iannis Xenakis” Brăila – 2017; Marele Premiu al Concursului „Ionel Perlea” Slobozia – 2019; Marele Premiu al secțiunii Pian Complementar, al Concursului Internațional „Scherzo” București – 2023. La concursul care pune județul Tulcea pe harta performanței interpretării muzicale, „George Georgescu”, Maria nu a ratat participarea premiată la nicio ediție, reușind chiar să fie desemnată să reprezinte Tulcea în Gala Laureaților.
Anul acesta, eleva noastră a avut parte de succese demne de mândrie, atât personală, cât și la nivelul școlii. A obținut premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, iar, de curând, a avut oportunitatea de a fi solistă, acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești.
În continuare sunt redate câteva impresii despre această experiență, văzută prin ochii ei.
„Când profesoara mea de vioară, doamna Lăcrămioara Chiriță, mi-a redirecționat linkul unei preselecții-concurs pentru „Festivalul Tinerilor” Pitești – 2024, am decis să mă înscriu fără prea multe așteptări că voi fi admisă, având în vedere că selecția era deschisă pe toată țara. Niciodată nu mi-aș fi închipuit că ce părea a fi un alt concurs”, de rang înalt, la care am aplicat fără mari speranțe, avea să se dovedească a fi șansa mea de a performa pentru prima oara ca solistă acompaniată de o orchestră simfonică.
Vestea a venit pe nepusă masă, Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală trecuse deja și-mi oferise cel mai frumos câștig, aducând Tulcea pe podiumul olimpic la această disciplină. În același timp am fost onorată și de rezultatul de nivel maxim al Certificatului de engleză Cambridge (care și el m-a bulversat în mod pozitiv), urmat de alte rezultate notabile la diferite concursuri. A fost o perioadă așa de scurtă și încărcată cu atâtea lucruri frumoase, încât părea mult prea frumos ca să fie adevărat.
Însă, exact când am crezut că provocările pentru acest an au încetat, am primit un e-mail care mă anunța că am fost printre puținii candidați care au fost selectați să concerteze alături de Orchestra Filarmonică Pitești, condusă de domnul dirijor Tiberiu Dragoș Oprea. Odată cu valul intens de fericire, au venit și întrebările pe care mi le puneam singură și mă bazam pe mine, cea din viitor, să le aducă răspuns: Când voi avea timp să mă obișnuiesc cu orchestra? Există partitură pentru orchestră? Cum ajung în posesia ei? Cum și cu cine trebuie să iau legătura?
Le-am luat la rând, rezolvând problemele una câte una. Însă cea mai mare problemă a fost partitura de orchestră care, pentru o piesă inedită precum Fantezia rustică „Prin Voloșeni” de Tudor Chiriac, era imposibil de găsit pe internet. Cumva, printr-un joc de tipul „Telefonul fără fir” și cu ajutorul doamnei profesoare, am ajuns să vorbesc personal cu maestrul Tudor Chiriac. Acum când stau să reflectez, șansele sunt foarte mari să fi avut mai multe emoții înainte de apelul respectiv decât pe scenă. Dar, cu acordul maestrului, am reușit în sfârșit să predau partitura de orchestră domnului dirijor.
La fața locului, am avut alte frământări, fiind mici diferențe în partitura mea față de cea nou primită, lucru care nu a ajutat deloc emoțiile care erau deja la locul lor pentru prima repetiție cu orchestra. Însă, după nici mai mult nici mai puțin de 2 repetiții și o navetă zilnică cu trenul București-Pitești, a sosit într-un final concertul. A fost o experiență ireală, greu de exprimat în cuvinte. Am fost copleșită de toate felicitările și urările de bine primite. Cel mai frumos cadou a fost să primesc aprecierea și aprobarea compozitorului, profesor universitar Tudor Chiriac, răspuns care m-a emoționat până la lacrimi.
Primirea pe care mi-au făcut-o oamenii de acasă și binecuvântarea primită de la compozitorul lucrării (contemporan nouă) au făcut să uit de tot stresul și de toată munca depusă, ajungând astfel în fața acestei oportunități uriașe pentru care voi fi veșnic recunoscătoare.”
Alte informații: în ziarul Delta.
Facebook: https://www.facebook.com/mihail.gheba/videos/1143869116730484