Concursul regional „IANNIS XENAKIS”, Brăila

În perioada 5-6 mai 2023 a avut loc la Brăila Concursul regional de interpretare muzicală „Iannis Xenakis”, ediția a V-a. S-au obținut rezultate deosebite precum:

  • Premiul I și Trofeul secțiunii VIOARĂ: Gheba Maria Ionela, clasa a X-a, prof. coordonator Chiriță Lăcrămioara, prof. corepetitor Pinter Gabriel
  • Premiul I: Cărare Ayana Anisia, clasa a IX-a, vioară, prof. coordonator Chiriță Lăcrămioara, prof. corepetitor Pinter Gabriel
  • Premiul I: Chiriță Anamaria, clasa a IX-a, vioară, prof. corepetitor Pinter Gabriel
  • Premiul al II-lea: Pahom Grigore Sofia, clasa a VI-a, pian, prof. coordonator Sava Roxana
  • Premiul al II-lea: Pahom Grigore Anya, clasa I, pian, prof. coordonator Sava Roxana


Gheba Maria-Ionela, clasa a X-a, Liceul de „Arte George Georgescu”, a obținut Premiul I și Trofeul secțiunii VIOARĂ, în cadrul Concursul regional de interpretare muzicală „Iannis Xenakis”, Brăila 2023. Eleva Gheba Maria-Ionela interpretează „Introducere şi Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saëns”.

Iannis Xenakis (29 mai 1922, Brăila — 4 feb. 2001, Paris) este de origine greacă. Enciclopedia Britannica îl numește compozitor, architect, inginer, poet, matematician francez de origine română. Xenakis este un reprezentant de seamă al muzicii și un compozitor unic. El a compus muzică utilizând teorii (probabilități in principal) matematice – a folosit și computerul în lucrul său. De asemenea, la Paris a înființat „Centrul de studii de matematică și automatică muzicală” CÉMAMU (Centre d’études de mathématique et automatique musicales), cu scopul aplicării cunoștințelor tehnice și științifice în muzică (compozițiile sale sunt într-o categorie numită „musique stochastique” – în original).


În onoarea lui Iannis Xenakis, ilustru fiu al Brăilei, Liceul de Arte „Hariclea Darclee” a organizat împreună cu parteneri, Muzeul Brăilei „Carol I”, Școala Populară de arte și meserii „Vespasian Lungu”, Filarmonica „Lyra – George Cavadia” – concursul regional de interpretare muzicală „Iannis Xenakis”, ajuns anul acesta la ediția a cincea. În liceu și la sediile partenerilor s-au desfășurat probele de concurs, în zilele de 5 și 6 mai 2023, Inspectoratul de Școlar Județean Brăila fiind forul tutelar al concursului.

 
Previous Article
Next Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *